skip to Main Content
Hvordan Kjenne Igjen Svindelmailer

Hvordan kjenne igjen svindelmailer

Dataeiere har siden tidenes morgen måtte kjempe seg igjennom uærlige epost og reklame som mener at man må få orden på maskinen din eller at om du ikke sier ifra nå så går de pengene du har arvet i «gamlelandet» til noen andre. Ofte er «phishing», altså det å fiske etter informasjon man kan bruke til å tjene penger, grunnen til at du får slike e-poster. Dette kan være alt fra passord til nettbanken til personnummer som kan selges til de som lager falske papirer. Vi har alltid sagt: «Om det er for godt til å være sant, så er det nok det» men i den senere tid så har de som står bak slike svindelforsøk blitt mer utspekulert. Det er kanskje ikke alltid like lett å se forskjell på svindelmailer og ekte epost men vi har et par tips som forhåpentligvis blir å peke deg i riktig retning neste gang du mottar en slik epost.

Banken tar ikke kontakt om ikke du har vært i kontakt med dem

Om det ikke er selgere så tar vanligvis ikke bedrifter eller institusjoner kontakt med deg på epost om du ikke har initiert kommunikasjon med dem. Banken din sender deg ikke en epost om noe skulle være galt med kontoen din, de sperrer den og forklarer hvorfor når du ringer inn å lurer på hvorfor du ikke kan ta ut penger. Om du får forespørsel fra noen angående personnummer eller kontoinformasjon, så er dette neppe fra banken da de håndterer slik bak ekstra sikkerhet på sine nettsider.

Sjekk e-postadressen, ikke bare avsenders navn

Jeg kan på få minutter lage meg en gratis epost der avsender navnet er DNB eller Posten. Dette er det ingen restriksjoner på da det hadde vært umulig å håndheve så avsenders navn kan være absolutt hva som helst. Men det finnes ingen grunner til at postverket sender deg en epost fra en Gmail-konto. De som er litt avansert kan ha et domene som ligner litt på dem de prøver å etterligne og her kommer sunn fornuft inn. Sparebank1 sender nok ikke fra SparebankI.no eller Sparebank1.mail.ru. Vær kritisk til e-postadressen og tenk logisk.

Hvorfor skal dine venner sende epost på Engelsk

Det hender jo at disse e-postene kommer fra dine venner, omhandler gjerne et utrolig bra tilbud de hadde sett på nett men av en eller annen grunn så blir det sendt på Engelsk. Om du er Norsk og dine venner er Norsk så er sjansen stor for at dere kommuniserer på Norsk også. Kanskje denne vennen ikke vanligvis sender e-post til deg, hvorfor skulle de gjøre det nå? Om du får slike eposter fra noen du kjenner så ring dem og fortell at de muligens har virus på maskinen sin. Så får dere kanskje stoppet det før det går for langt.

For oss som har aktivt brukt epost de siste 15-20 årene så er det rimelig lett å se at en epost ute etter informasjon om deg. Men med sunn fornuft og hode på plass, så klarer nok du også å se forskjellen uten problemer. Vær kritisk til eposten du får fra ukjente adresser, så klarer du deg nok helt fint.

Back To Top